Wandelingen Klimop

In ons ledentijdschrift Klimop verschijnen regelmatig wandelingen langsheen trage wegen in de regio Zuid-West-Vlaanderen. Hieronder vind je de beschrijvingen en GPX-routes van deze wandelingen terug. Veel wandelplezier!

DSC_0012

De uitkant van Marke-Kortrijk-Rollegem

9,2 km
Wandeling in een licht glooiend landschap tussen Leie en Schelde op vooral rustige wegen.

31. 2-Pontstraat-Pol Ostyn

Langs Tiegemse kouters

8,7 km
Je wandelt in de schaduw van de Tiegemberg en geniet van het zicht op de Scheldevallei, in een open landschap.

29.3. TerEeckenweg-1

Zonnebergwandeling Zwevegem

8,7 km
Langs stapsteentjes en mooie vergezichten wandel je op de kam tussen het Leie- en Scheldebekken.

Muizel

Heuvelrugwandeling Ingelmunster en Hulste

9,4 km
Over de heuvelrug tussen de Mandelvallei en Leie, langs molens en kapelletjes, sportgeschiedenis en een stukje eerste wereldoorlog.

Afb3_Wijngaard Lijsternest

Lijsternestwandeling Ingooigem en Otegem

9 km
In deze wandeling verbinden we het schrijvershuis van Streuvels in Ingooigem met ‘Wijngaard Lijsternest’ in Otegem

Afb1_Zicht op Scheldevallei

Trage wegen tussen Aalbeke en Rollegem

7,8 km
Ontdek tal van trage wegjes en stapsteentjes in een voornamelijk agrarisch gebied met ruime vergezichten op zowel de Leie- als de Schelde-vallei.

29. Afb10

Natuur langs de golden river in Wevelgem

7,2 km
Ontdek enkele verrassende toefjes groen tussen de woonwijken om daarna languit van de rust en de schoonheid van de Leieboorden te genieten

Foto 5 OpstijgenNaarDeSjouwer

Aan de voet van de Sjouwer

4, 7 of 10 km (3 lussen)
Het glooiend landschap tussen Aalbeke, Lauwe, Rekkem en Moeskroen en de recente ontwikkeling van het Preshoekbos maken dit een aangenaam wandelgebied.

Afb1-ZichtVanUitkijkplatform

Panoramawandeling Grijsloke

7,9 km
Je wandelt op de heuvelrug van Gijzelbrechtegem of Grijsloke, langs een golvend parcours, in een open landschap en grotendeels langs rustige trage wegen. Het is genieten van het panorama van de Scheldevallei, Oudenaarde, de Kwaremont, de Kluisberg, kortom een voorsmaakje van de Vlaamse Ardennen.
LET OP: Er is een wijziging in het oorspronkelijke traject!

Foto2-KezelbergRoute

De weidsheid van Moorsele

9,6 km
Een aangename wandeling over autoluwe wegen, smalle stapsteentjes en onverharde veldwegen langs akkers, kunstwerken en historisch erfgoed. De wijde vergezichten zetten aan tot dagdromen. Het gevoel van verlatenheid en het ruisen van de bladeren van statige populieren zorgt voor mentale rust. De sereniteit van een oorlogskerkhof herinnert ons eraan hoe kostbaar vrijheid en vrede zijn.

20231018_140649

Van Orveyt naar Mortagne en terug

7,4 km
We wandelen door twee relatief jonge bossen: het Orveytbos en het Mortagnebos. De winterperiode leent zich goed om de knoppen en de silhouetten van bomen en struiken te bewonderen. Met wat geluk kunnen we hoog in een bladerloze boom de oortjes van een ransuil zien wapperen in de wind. Tussendoor begeven we ons op rustige wegen, stapsteentjes en soms modderige landbouwwegen. Op de heuvelrug, die de waterscheidingslijn tussen het Leie- en Scheldebekken vormt, zal de warme aanblik van die stukjes natuur de kilte van de winter verdrijven

4112_poi

Baliekouter en Mandelvallei

8,5 km
We starten in het provinciedomein de Baliekouter van 51 ha groot. De weiden en hooilanden worden er eind april met een lila tapijt van pinksterbloemen gekleurd . Vervolgens genieten we van de immense bloesempracht van de talrijke fruitboomgaarden. We stappen verder langs de Mandel die in vroegere tijden als een kronkelende, levende beek naar de Leie stroomde. De vergane glorie van meanders vinden we nog terug in enkele restanten van afgesneden armen.

20240505_160643

Kaster en de Scheldevallei

10 km
We stijgen eerst op voor een panoramische blik over de Scheldevallei. Verder volgen we de Nederbeek stroomafwaarts. Nabij Elsegem, blijkbaar het Eden van de verpaarding, stappen we voorbij een riante paardenstoeterij om dan wat verder van de natuur en de rust van het domein De Ghellinck te gaan genieten.

SONY DSC

In het voetspoor van de pastoor

10 km
Met deze wandeling gaan we in het spoor van Roger Witdouck, pastoor in Sint-Denijs van 1988 tot 2009. Als bevlogen heemkundige schreef hij talrijke werken over volkskunde en plaatselijke geschiedenis. Zo ook over Sint-Denijs. We putten uit zijn werk voor deze wandeling van een tiental kilometer over trage wegen in het ‘Land van Mortagne’.